Notice

ΔΙΑΛΕΙΠΟΥΣΑ ΧΩΛΟΤΗΤΑ

Ορισμός

Διαλείπουσα χωλότητα ονομάζεται ο πόνος που αισθάνεστε στα κάτω μέλη (γλουτούς, μηρούς, γάμπες ή πέλματα) μόνο όταν περπατάτε, και που εξαφανίζεται αφού σταματήσετε και ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά. Μπορεί να μην αισθάνεστε ακριβώς πόνο, αλλά σφίξιμο, βάρος ή αδυναμία. Οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος με τις αρτηρίες προς τα κάτω μέλη. Στην ηρεμία η ποσότητα του αίματος που φθάνει σ' αυτά είναι επαρκής, όμως όταν βαδίζετε η κυκλοφορία δεν επαρκεί.

Αίτιαxol2

Η συνηθέστερη αιτία είναι η αθηροσκλήρυνση που μπορεί να στενέψει μια αρτηρία (στένωση) ή να την κλείσει εντελώς (απόφραξη). Η αθηροσκλήρυνση είναι μια διεργασία γήρανσης, αλλά συμβαίνει ενωρίτερα σε ανθρώπους που καπνίζουν και όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή αυξημένη χοληστερόλη. Όταν η πάθηση αυτή προσβάλλει την κοιλιακή αορτή, τις λαγόνιες, τις μηριαίες, την ιγνυακή ή τις κνημιαίες αρτηρίες, ονομάζεται περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια (ΠΑΑ).

Σπανιότερα, η διαλείπουσα χωλότητα - ειδικά σε νεότερα άτομα - μπορεί να οφείλεται σε άλλες αρτηριακές παθήσεις, όπως είναι η παγίδευση της ιγνυακής αρτηρίας, η κυστική νόσος του έξω χιτώνα των αρτηριών, η νόσος Buerger (αποφρακτική θρομβαγγειΐτιδα) και η ινομυϊκή δυσπλασία.

Διαφορική Διάγνωση

Τη διαλείπουσα χωλότητα μπορούν να μιμηθούν παθήσεις, οι οποίες επίσης προκαλούν πόνο στα κάτω μέλη, αλλά δεν είναι αγγειακές. Τέτοιες είναι:

• Ριζιτικός πόνος από συμπίεση νευρικών ριζών στην οσφυοϊερά μοίρα της σπονδυλικής στήλης (εξαιτίας δισκοκήλης, οστεοφύτων ή νεοπλασίας) ή στένωση του νωτιαίου σωλήνα
• Νευρολογικές παθήσεις, όπως η διαβητική νευροπάθεια, νευρίτιδες κλπ
• Μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα ισχίων ή γονάτων, το σύνδρομο διαμερίσματος κλπ 

Διάγνωση

• Υπερηχογράφημα έγχρωμης ροής (triplex): αναδεικνύονται ανωμαλίες στη δομή και το εύρος των αγγείων και να μελετείται η ταχύτητα ροής του αίματος σ’ αυτά
• Ψηφιακή αγγειογραφία κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών και αρτηριών κάτω μελών. Αυτή η εξέταση γίνεται με χορήγηση τοπικού αναισθητικού φαρμάκου συνήθως στη βουβωνική περιοχή και αφού παρακεντηθεί η μηριαία αρτηρία προωθείται ένας καθετήρας προς τις αρτηρίες του ενδιαφέροντος
• Αξονική αγγειογραφία (CTA)
• Μαγνητική αγγειογραφία (MRA)

Θεραπεία

• Συντηρητική αγωγή
α) Αλλαγή τρόπου ζωής: διακοπή καπνίσματος, σωστός έλεγχος σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής πίεσης και τη χοληστερόλης,  διατήρηση βάρους σώματος σε κανονικά επίπεδα
β) Φαρμακευτική αγωγή: αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο και υπολιπιδαιμική αγωγή
γ) Ασκήσεις βαδίσματος: το τακτικό βάδισμα, για παράδειγμα τουλάχιστον 30 λεπτά 3-5 φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας σε μερικούς μήνες.

• Αρτηριακή παράκαμψη (bypass) με μόσχευμα

xol1

Με την εγχείρηση αυτή δημιουργείται μια παρακαμπτήριος οδός γύρω από ένα στενεμένο ή αποφραγμένο τμήμα αρτηρίας ενός κάτω μέλους. Για να γίνει η παράκαμψη ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια φλέβα σας ή ένα πλαστικό μόσχευμα και το συνδέει πάνω και κάτω από το αποφραγμένο τμήμα. Έτσι υπάρχει μια νέα οδός της ροής του αίματος προς το πόδι. Η εγχείρηση αυτή γίνεται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία.    

• Αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση stent

xol3

Γίνεται με τοπική αναισθησία. Η αποφρακτική βλάβη στην αρτηρία διανοίγεται με ένα μπαλόνι υπό ακτινολογικό έλεγχο. Μερικές φορές ένα μεταλλικό stent που καλύπτει το μπαλόνι, πιέζεται πάνω στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας για να τη διατηρήσει ανοικτή.